Bach – en sann mästare

Bach – en sann mästare

Den som inte lyssnat på Bach har inte lyssnat på musik. Lyckligtvis är Bachs musik överallt. Hans harmonier och melodier återfinns överallt – i filmmusik, i popmusik, i annan klassisk musik. Således har nästan alla lyssnat på Bach. Men sedan finns det dem som verkligen lyssnat på Bach. Som har studerat hans produktion och börjat förstå hur mycket han faktiskt har bidragit med till mänsklighetens musikskatt.

Det går inte att undgå hans inflytande på musikhistorien. Fortfarande hålls festivaler i hans ära världen över med jämna mellanrum. Hans musik är så tidlös att den lyckligtvis kommer vara med oss för alltid. Men tänk vad hemskt det vore om han inte hade funnits eller om han hade varit tvungen att sluta göra musik. Vilken tomhet det skulle ha lämnat efter sig.

På den tiden då han var verksam var det vanligt att tonsättare var anställda vid ett hov eller i någon rik människas residens. Alternativt av kyrkan. Men tänk om Bach hade varit egenföretagare och befunnit sig i en ekonomisk knipa. Hur hade det sett ut? Musiker har ju inte sällan eget företag även dem och precis som för alla andra typer av verksamheter kan det vara behjälpligt med företagskredit för att hålla verksamheten flytande. Musiken måste ju fortsätta skapas, inte sant?

Vem vet – kanske är du den näste Bach? Det vore således tråkigt för musikälskare världen över om du inte kunde fortsätta utöva ditt hantverk och din konst. Kanske känner du en nästan magisk eller religiös inspiration när du skapar. Man kan tänka sig att Bach själv kände så när han satt där och komponerade, dag in och dag ut. Det sägs att han skrev sin musik åt Gud. Om det finns en Gud så är han säkert tacksam för Bachs gärning. Inte minst tacksam å vara vägnar eftersom vi fick så mycket storslaget och stillsamt, ordningsamt och lite mer kaotiskt – ja, så mycket kontrast i det Bach skapade. Han lärde oss, genom sin musik, att vara lite mer lyhörda inför oss själva och den melodi som vårt hjärta sjunger.

Om man ska lyssna på en bråkdel av det han skapat så bör man inte missa Brandenburgkonserterna och Cellosviterna. Dessa är hans mästerverk enligt många. Ett stycke som ofta misstas för Bach är Pachabels Kanon vilken just är Pachabels och inte Bachs. Dock är de både samtida så de var troligen influerade av varandra om de nu hade kommit i kontakt med varandras musik under sin livstid. Annars var det tidens melodi – det fanns förstås trender inom musiken precis då som nu, även om det ännu inte fanns radio eller cd-skivor. Musiken sparades i notskrift. Man spelade även efter gehör. Således har mycket gått förlorat, men vi kan iallafall glädjas åt det som finns kvar.

dante