Visor för stora och små

Visor för stora och små

Många har gamla minnen från när man var liten om hur det sjöngs diverse visor. Det var allt från i öppna förskolan, vid elden på valborgsmässoafton till skolavslutningar där visorna höll hus. Det sjöngs om himlajord och barfota fötter, om våren som kommit och om Cecilia Lind. Ja, vidden är bred när man funderar över vilka låtar som egentligen räknas som visor. Personer som många kopplar samman med visor är nog ändå Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Men vi behöver inte bege oss bort till början av 1900-talet för att hitta visor, utan det räcker med att fundera över vad som sjungs på allsång eller hemma i barnkammaren.

Det är lätt att drömma sig bort till en förlegad värld innan urbanisering med hjälp av visor från en svunnen tid. Evert Taube har gett oss flera exempel på detta och en av hans visor är om Fritiof i Arkadien som vittnar om ett liv vi inte relaterar till idag där han sjunger: “Där kan man vandra ostörd utan kläder; Långt ner I dalen ligger närmsta gård” och berättar vidare om sina äventyr. Att sjunga visor har man med sig från barnsben då man sitter där i skenet från en golvlampa och sjunger tillsammans eller ensam ur en visbok som kanske till och med gått i generationer.

Mystik kring visor

National Encyklopedin definierar visan med följande ord “strofisk dikt med tillhörande melodi där i regel både text och musik har en tämligen okonstlad karaktär” och bland kända visdiktare har vi, utöver Cornelis Vreeswijk och Evert Taube, framförallt Carl Michael Bellman som ses som den svenska visans förgrundsgestalt. Bellman föddes under mitten på 1700-talet i Stockholm och avled den 11 februari 1795.

Kvinnliga visdiktare

Även om det är lätt att tro att visan som genre domineras av manliga diktare är det dock inte fallet. Sedan mitten på 1900-talet och framåt har allt fler kvinnor profilerat sig som visdiktare. Exempel på kvinnliga visdiktare är Elisabet Hermodsson, Barbro Hörberg, Christina Kjellson och Laleh. Under 2015 skrev Svenska Dagbladet dessutom att Laleh var en av de artister i Sverige som tjänade absolut mest med en vinst på 6,3 miljoner kronor i sitt bolag GML Production.

Moderna kvinnliga visdiktare

Laleh är ett gott exempel på en modern visdiktare, men därtill kan vi också räkna Håkan Hellström, Tomas Ledin och Miriam Bryant. Vi lyssnar alltså på visor utan att reflektera över det och de spelas på radio utan att någon höjer ögonbrynet. Visan har många underkategorier och det är kanske just det som är dess styrka.

Det finns både de klassiska visorna som vi sjunger under jul, midsommar och andra högtider samt moderna visor. svenska visor är en stark del av kulturarvet då vi sjungit om “Längtan till landet” i samband med att majbrasor tänts och icke att förglömma studentsången: Sjung om studentens lyckliga dar. Men bara för att dessa traditionella låtar med något gammal svenska är det som sammankopplas med genren “visa” bör vi inte på något vis underskatta musiken då den trots allt står stark och spelas bland annan populärmusik i de svenska hemmen och på radio, även när vi inte tänker på det.

dante