Lite om elektronisk musik

Lite om elektronisk musik

Elektronisk musik är helt enkelt en typ av musikskapande där elektroniska instrument eller elektroniska tekniker för bearbetning är det centrala. Detta är en väldigt bred genre som ofta delas in i en mängd underavdelningar. Stilarna inom elektronisk musik är egentligen för många för att tas upp här. Tidiga elektronisk musik var ofta väldigt experimentell, så kallad konstmusik. Syntpopen gjorde sitt intåg på 1980-talet och snart blev det även vanligt att göra renodlad dansmusik helt elektroniskt. Dansmusiken är en värld i sig idag och det går att hundratals stilar där bland annat tempot varierar. Idag görs det alternativ elektronika (ett annat namn för elektronisk musik) av musiker som inte alls bryr sig om ifall musiken går att dansa till.

Idag behövs inte mycket utrustning

Utvecklingen inom den elektroniska musiken tog fart på 1940-talet. Det var i och med att man uppfann bandspelaren, ektronrörsoscillatorer och de första elektroniska instrumenten som det blev möjligt att göra och spela in elektronisk musik på allvar. Det här är alltså en musikstil som utvecklas kontinuerlig i takt med att ny teknik uppfinns och i och med att befintlig teknik blir allt billigare att använda. Många av de riktigt stora profilerna inom denna genre är de personer som utvecklade tidiga och nu legendariska instrument som som sedan kom att användas av många musiker och kompositörer. Robert Moog är en sådan person. Hans instrument används än idag trots att utvecklingen gått så fort framåt. En annan intressant trend är att elektroniska instrument och bearbetningstekniker blivit något som även musiker ur helt andra genres använder sig av. Att vara musiker handlar nu om att hålla reda på alla möjliga saker samtidigt elektronisk musik är ett område som man måste gå djupt in på för kunna hänga med ordentligt. Att sälja fakturor och delegera så mycket som möjligt som inte har med skapandet att göra, är ofta en bra ide.

Det är lättare än någonsin att syssla med elektronisk musik

Datorn är det viktigaste instrumentet

Det har aldrig varit så enkelt som det är idag att skapa elektronisk musik. Det mesta som man behöver finns faktiskt i en dator. De ljud man kan tänkas vilja laborera med kan laddas ner och sedan modifieras digitalt om man inte vill skapa och spela in egna ljud. Att göra denna typ av musik har därmed blivit något av en massrörelse efter att det tidigare varit otroligt dyrt. Även idag kan man ha användning för avancerade syntar och annat som kan kosta hundratusentals kronor men det är inte på något sätt nödvändigt för att du ska kunna göra åtar som tar sig ända in på hitlistorna. Tyvärr har vi just förlorat en av de verkliga superstjärnorna inom den elektroniska musiken. Tim Bergling, mer känd som Avicii, är en av de största svenska musikexporterna genom alla tider. Den artist som spelas mest på Spotify. Artister som Madonna och norske DJ:n Kygo hyllade Avicii efter hans tragiska frånfälle i Oman. Tim hade förmånen att kunna jobba med otroligt skickliga sångare och musiker. Men han började i pojkrummet med sin dator.

dante