Att starta ett band

Att starta ett band

Alla framgångsrika band, oavsett vilken genre av musik de spelar, har en ursprungshistoria att berätta, det vill säga historien om hur de bildades. Det finns inte två band som har samma historia, vilket betyder att det egentligen inte finns någon ”formel” för hur man bildar ett band. Däremot finns det saker som kan vara bra att ha i åtanke, för att man lättare ska komma igång och spela med sina nya bandkompisar.

När man letar efter de nya medlemmarna till bandet är det till exempel viktigt att man tar hänsyn till flera faktorer. Många tänker i första hand på att hitta människor med samma musiksmak som en själv, som även är skickliga musiker, men det är minst lika viktigt att de har samma mål med bandet som man själv har. Om en av medlemmarna till exempel bara vill spela i bandet som en hobby, medan en annan vill åka på världsturné, kommer det att uppstå slitningar fortare än man kan blinka i bandet. När det gäller det praktiska letandet efter medlemmar är det bästa en kombination av den gamla skolan, det vill säga att fråga sina vänner om det finns musiker i deras kontaktnät och att hänga på klubbar som spelar den typ av musik man själv vill spela, och av att söka på internet. Internet erbjuder ett ovärderligt verktyg för dagens band, då de med ett enda inlägg i sociala medier kan söka efter likasinnade i hela världen (även om man i verkligheten är begränsad av ens eget geografiska område).

En sak som man måste överväga i ett ganska tidigt skede är vad det kommer att kosta att starta ett band. Förutom instrument (som de flesta i gruppen förhoppningsvis redan har) behöver man också en replokal och ett gemensamt transportmedel (till exempel en minibuss) om man planerar att åka på spelningar tillsammans. Ett sätt att lösa eventuella ekonomiska problem som uppstår i början av bandets karriär är självklart att låna pengar. Ett tips är då att först gå in på Enklare.se, där man bland annat kan jämföra lånevillkor. Då vet man att man lånar pengar till så bra villkor som möjligt. Något annat som kan vara bra att veta är dock att man kan få hjälp från exempelvis Studiefrämjandet om man vill starta ett band. De kan bland annat förse bandet med en lokal att repa i och möjlighet att uppträda inför en livepublik (vilket alltid är bra att träna på innan man gör det ”på riktigt”).

När man väl har sina medlemmar, och har repat in några låtar som man känner sig redo att framföra, är det dags att jaga fatt i de första gigen. Ett bra första steg kan vara att kontakta eventuella lokala musikfestivaler, som sannolikt gärna ger plats åt ett lokalt band. Därefter handlar allt om skicklighet, viljestyrka och lite tur.

dante