Lite om stråkmusik

Lite om stråkmusik

Stråkmusik är sådan musik som spelas med ett stråkinstrument. Det finns och har funnits en uppsjö olika typer av stråkinstrument i världens olika kulturer, som är mer eller mindre kända, till exempel marintrumpet, rebec och vår egen nyckelharpa. De som man tänker på i första hand, och som man oftast syftar på när man talar om stråkmusik, är dock fiol (eller violin), cello (eller violoncell), basfiol (eller kontrabas) och altfiol (eller viola/altviolin).

Av dessa kan basfiolen ses som något av ett svart får, eftersom den inte ingår i den klassiska uppsättningen av en stråkkvartett. En sådan består istället av två fioler, en altfiol och en cello. Av violinisterna är den ena förstaviolinist, och kallas primarie. Inom den klassiska musiken kallas även de stycken som skrivs särskilt för denna uppsättning instrument för ”stråkkvartett”. Mozart, Beethoven, Haydn och Schubert skapade ett stort antal stråkkvartetter, och ett känt stycke för stråkkvartett är just Franz Schuberts Stråkkvartett nr 13 i A-moll. Det går dock även utmärkt att göra tolkningar av mer modern musik med en stråkkvartett.

Det finns också stråkensembler bestående av fem musiker, det vill säga stråkkvintetter. Det vanligaste är att en kvintett har en extra altfiol, men det förekommer också att man istället lägger till en extra cello eller en basfiol.

Av alla stråkinstrument är det bara cellon som spelas i sittande ställning. På det sättet är en cellist mindre mobil än till och med basviolinisten (som ju har det största instrumentet), eftersom hen inte bara kan ställa sig var som helst och spela – det måste finnas en bra sittplats där hen kan sitta stabilt på kanten med cellon mellan knäna. Om du precis har börjat spela cello kan det därför vara bra att investera i nya stolar som passar bra för cellospelning, så att du utan problem kan träna hemma. Du kan köpa möbler online på Furniturebox.se, där det finns ett så stort utbud att du garanterat kommer att hitta en stolmodell som passar.

dante