Musik i film och serier

Musik i film och serier

Musik finns ständigt runt omkring oss – vare sig det rör sig om att du lyssnar på musik på radio eller på Spotify, ser det på film eller läser om det i böcker. Musiken är en stor del av just många filmer och serier. Den förekommer som bakgrundsmusik, som andra inslag i filmen eller serien eller som en del i själva handlingen. I musikaler har givetvis musiken en självklar del, men den är även tongivande i många andra exempel på film och serier. Har du till exempel sett filmen Almost Famous, som handlar om en ung kille på 70-talet som får möjligheten att följa med ett band på turné i syfte att skriva om dem? Eller har du kanske sett humorserien Flight of the Conchords, där huvudrollsinnehavarna titt som tätt brister ut i komisk sång? Det här är bara två tydliga exempel på hur tätt kopplat musik är med såväl filmer som med serier.

När film och serie blir musik

Musikens koppling till, och betydelse för, film och serier blir påtaglig inte minst när filmer och/eller serier omvandlas till konserter av olika slag eller vice versa. Det kan till exempel handla om dokumentärer eller hela spelningar som görs om till filmer. Givetvis måste också musikaler nämnas här. Mamma Mia, Rent, Moulin Rouge och Hair är bara några exempel. På samma sätt finns det exempel på musik som görs om till film. För några år sedan gjordes till exempel filmen Känn ingen sorg, vars handling utgörs av Håkan Hellströms populära musik och textförfattande. Ytterligare ett exempel är spelfilmen Straight outta compton från 2015, i vilken hiphopbandet N.W.As karriär skildras. Ett annat, och lite färskare, exempel på kopplingen mellan serier och musik är den livekonsert i Globen med musiken från Game of Thrones som kommer att äga rum under 2018. Under maj månad kan du besöka Globen och ta del av kompositören till seriens musik, Ramin Djawadi, när han leder en orkester. Den här föreställningen är ett måste för alla inbitna Game of Thrones-fans!

Musikens roll i annan populärkultur

Det finns många exempel på hur musik inkorporeras i film och serier och tvärtom. Du som tycker om kulturserien Twin Peaks vet till exempel vilken stor betydelse Angelo Badalamentis musik har i serien och hur stämningen skapas utifrån musiken. Som bekant stannar det dock inte där – även i annan populärkultur kan vi se den tydliga kopplingen mellan musik och berättande. Det finns till exempel en rad böcker som handlar om artister, band, musikgenrer eller en hel musikperiod. Det finns också musiker som själva har skrivit böcker om sina liv eller som på annat sätt har skildrat musikklimatet under en viss period. På storytel.se kan du hitta ett välsorterat utbud av exempel inom detta. Varför inte lyssna på en bok om Bob Dylans betydelser, om Mozart eller om Tomas Ledin? Musik, film, serier och böcker är alla mycket omtyckta populärkulturella fenomen, och att de ofta går hand i hand är det alltså ingen fråga om.

dante