Festivaler i Sverige

Festivaler i Sverige

Varje sommar arrangeras det ett antal festivaler runt om i Sverige, alltifrån Sweden Rock Festival till Dansbandsveckan i Malung.

Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival arrangeras den 3-6 juni 2020. Det är en av Sveriges största festivaler och har arrangerats sedan tidigt 90-tal. Precis som namnet avslöjar är det här en festival med främst rockmusik, men det finns även inslag av till exempel blues. Rockbanden spänner över hela spektret från riktigt hård metal till klassisk rock. Det största namnet som är klart för festivalen år 2020 är Guns N’ Roses. Några andra band som är klara är Volbeat, In Flames, Social Distortion och Nightwish.

Lollapalooza

Lollapalooza är ett amerikanskt festivalkoncept som arrangerades första gången i Sverige år 2019. Festivalen arrangerades under tre dagar och lockade 56 000 besökare. Några av de artister som uppträdde under 2019 var Billie Eilish, Lana del Rey och Travis Scott. En viktig del av den här festivalen är Kidzpalooza som är ett festivalområde uppbyggt för barn. Tanken bakom konceptet är att musikintresserade föräldrar ska kunna ta med sig sina barn och därmed introducera dem för livemusik.

Vi som älskar 90-talet

Sedan några år tillbaka arrangeras festivalen Vi som älskar 90-talet på Östermalms IP i Stockholm. Under år 2020 arrangeras den även på Bananpiren i Göteborg. Om du älskar de gamla klassikerna från 90-talet och även från 00-talet är det här en festival för dig. Här får du sjunga för full hals tillsammans med andra som diggar denna musik lika mycket som du. Du och dina kompisar kan hyra komradio i stockholm för att göra festivalupplevelsen ännu roligare. En smartphone är ju trots allt inte särskilt mycket 90-tal.

Summerburst

Summerburst arrangerades första gången 2011 i Stockholm, då var det en endagsfestival. Året därpå utökades den till två dagar samt till att arrangeras även i Göteborg. Det här är festivalen för dig som gillar elektronisk musik. Festivalen har varje år riktigt stora artister på scenen. Tidigare år har bland annat David Guetta, Axwell och Calvin Harris fått publiken att dansa. En nyhet år 2019 var Dagsfest-scenen, där du redan klockan tolv på dagen kunde börja dansa till namn som Kaliffa.

Peace & Love

Peace & Love är den klassiska musik- och kulturfestivalen som arrangeras i Borlänge varje sommar. Under perioden 2009-2012 var det Sveriges största festival. Rekordnoteringen på 50 000 sålda biljetter nådde festivalen år 2011. Trots det drabbades bolaget bakom festivalen av ekonomiska problem och gick i konkurs. Festivalen gjorde en nystart år 2014 med en publiksiffra på cirka 5 000 besökare. Det är nu en ideell stiftelse som driver festivalen. År 2015 ökade besöksantalet till 24 000. Några av de artister som har uppträtt på Peace & Love är Bob Dylan, Rihanna, Kings of Leon, Mumford & Sons, Sugarplum Fairy, Håkan Hellström och Mando Diao.

dante