Lite om schlager

Lite om schlager

Schlager är ett tyskt ord och betyder något som slår, vilket innebär att musikgenren schlager funkar hemma i stugorna. Det är lätt att tro att schlagermusik är ett relativt nytt påfund, men musikstilen kom till under 1800-talets slut och var ett försök att skapa musik som folk ville höra. Men den schlagermusik som spelades då är inte alls den typ som vi förknippar nutidens schlager med.

Musikstilen har blivit allt mer förknippad med underhållningsbranschen och låtarna har refränger som är starka och melodierna är enkla. Det var under 1900-talet som schlagern blev ett svenskt fenomen, och melodierna blev moderna och medryckande. Schlagern blev som störst strax efter andra världskriget slut, då både radio och TV utvecklades, vilket gjorde att allt fler hem fick möjligheten att höra dessa schlagertoner.

Klassificering

En schlager är speciellt uppbyggd och det är ganska lätta att klassificera sådana låtar, eftersom melodierna är uppbyggda på ett unikt sätt med sina verser, bryggor, refränger och sticks. Låten inleds vanligtvis med ett musik-intro, då sångaren gör sig beredd på första versen. Efter att första versen är sjungen kommer för det mesta en brygga som blir en övergång till själva refrängen. I sticken finns det exempelvis en höjning av tonarten. Schlager var till en början förknippad med Melodifestivalen samt Eurovision Song Contest, som har blivit en sorts mallar för genren.

Schlagerns spridning

Vi vet att i Sverige och övriga Skandinavien är schlager oerhört populärt. Men schlagermusik är också populärt i länder så som Österrike och Tyskland, och även i Belgien, Frankrike och Nederländerna. Tidigare, fram till 1970-talet, var genren även omtyckt i USA och Storbritannien, men nuförtiden är den inte alls lika populär.

Schlagerlyssnare

Det anses att schlager är oftast mer allmänt mainstream jämfört med andra musikgenrer. Men det finns en subkultur som verkligen har tagit schlagern till sitt hjärta, och det är gay-kulturen. Något som är väldigt förenat med schlagern är att musikstilen är väldigt bunden till årstiderna. Under våren kommer Melodifestivalen, och därefter blir låtarna sommarplågor som spelas hela sommaren, för att sedan dyka upp till Jul då alla jullåtar spelas runtomkring oss.

Svensktoppen

Något som inte alls är ovanligt är att schlagerlåtar hamnar på Svensktoppen. Men kravet för att en låt ska hamna på toppen är att det är en svensk medborgare som ska ha skrivit den. Låtarna som hamnat på listan har röstats fram av 500 olika personer, och det är nya personer som röstar varje vecka.

Sammanfattning

Schlager är musik som har en slagkraftig melodi och text. Musikstilen är populär i Skandinavien och det tävlas också mycket i genren. Har artisten tur hamnar låten på Svensktoppen och man kan som lyssnare lyssna på listan när en ommöblering av golvlampor sker i hemmet eller annat spännande.

dante