Lite om Britpop

Lite om Britpop

British pop, eller Britpop som det också kallas i folkmun är en musikgenre bestående av mestadels gitarr och rock från Storbritannien. Britpop var mycket populärt under mitten av 1990-talet och band vi kopplar samman med denna musikkategori är bland annat The Verve, Pulp, Suede och Oasis. Det sägs att brittpopen kom till som en reaktion på det då rådande musikklimatet. Eurodisco och amerikansk grunge var i ropet, men amerikaniseringen kom att stå britterna upp i halsen som ville ha, som de själva kallar det, riktig brittisk popmusik. Ett av de band som gick i bräschen för att förändra musiken på topplistorna var gruppen Blur vilka av många anses ha släppt det första riktiga brittiska pop-albumet. 1994 släppte gruppen sitt tredje studioalbum, Parklife, som kom att bli en dundersuccé!

Några av Europas största band

Genom den så kallade Britpopen föddes några av Europas genom tiderna största popband. I mitten på 1990-talet och ungefär tre år framåt i tiden kom denna musikgenre att dominera de europeiska topplistorna. Oasis tredje studioalbum “Be here now” var länge det snabbast säljande albumet i Storbritannien (albumet såldes i ca 696 000 exemplar på bara fyra dagar) och toppade efter bara några få dagar listorna i hela 28 länder. Det är många människor som tycker om att umgås till musik, det kan vara all från lugn musik, till lite mer uptempo. Vill man göra något roligt med sina vänner eller med sin familj så är minigolf en jättebra aktivitet. Om man dessutom vara helt säker på att man inte behöver frysa eller stå i regnet så är inomhusminigolf en bra idé. Till exempel kan man besöka O’Learys i Mall of Scandinavia där man kan njuta av minigolf med middag och musik. Man får liksom allt i ett, bra musik, en rolig aktivitet som sedan, med fördel avslutas med en god middag. Om man vill och om plånboken tillåter, varför inte ha en liten tävling sinsemellan. Den som vinner rundan får bjuda de andra på en härlig alkoholfri drink!

Profilerna inom Britpop

Kontroversiella brittiska musiker

Många duktiga musiker blev kända under Britpop-eran, där en del av dem ansågs något kontroversiella. Två artister med tämligen vassa tungor var bröderna Liam och Noel Gallagher som under musikgenrens storhetstid gjorde bandet Oasis. Oasis var i början aktivt under ett annat namn nämligen “The Rain” vars dåvarande sångare Chris Hutton ersattes med Liam Gallagher. Liam ville att bandet skulle byta namn till Oasis, en idé som han fått från affisch på ett popband som spelade på Oasis Leisure Centre i staden Swindon. År 1991 anslöt brodern Noel bandet och Oasis kom under sin tid som band att sälja inte mindre än 70 miljoner album världen över! Under de 16 år som bandet släppte musik hade man hela åtta singellistettor på den brittiska topplistan och hela 22 stycken singlar nådde tio-i-topp på samma lista! En liten roligt detalj är att Oasis frontmans riktiga namn är William och inte Liam . Liam Gallagher är känd för att periodvis ha haft ett stormigt privatliv där hans äktenskap har kantats av ett antal otrohetsaffärer som också resulterat i två “utomäktenskapliga” barn. Liam är i dag tillsammans med sin personliga assistent.

dante