Musiken har varit med oss människor i hur många decennier som helst och redan så tidigt som under antiken började man att läsa vackra verser och poesi högt för varandra. Men vad har egentligen musiken för påverkan på människan? Och kanske framförallt på samhället?
Musikens påverkan på människor
Att musiken är bra för människan är inget man tvivlar på, och kanske därför har man även fått större förståelse för varför de afrikanska slavarbetarna sjöng som de gjorde ute på plantagen.
Man har genom flera olika studier kunnat se att musik ger människor mer positiva än negativa känslor, man blir mer motiverad och glädjefylld inför att göra saker som man vanligtvis kanske tycker är jobbiga eller svåra. Vissa blir mer avslappnade och lugna medan många upplever att de framförallt känner sig mindre påverkade av stress när de lyssnar på musik regelbundet.
Detta har gjort att många ser musiken som en slags självterapi genom att exempelvis sjunga varje dag, lyssna på musik eller kanske till och med spela ett instrument. Man har dessutom sett att de platser som tillåter sina arbetare att lyssna på musik oftast känner sig mer glada och positiva än dem som inte får det.
Känner du någon som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa? Då kan det vara en god idé att ge bort några musikrelaterade julklappar då hon eller han säkerligen kommer uppskatta det.
Framförallt om de vet att presenten är vald med omtanke i hopp om att deras välmående ska bli bättre, vilket det kan bli med lite daglig musik.
Musikens påverkan på samhället
Om musiken har en sådan stor påverkan på människan kan vi även lista ut att den har en stor påverkan på samhället. Inom musikindustrin finns det hur många olika genrer som helst med många kända musiker som tycker om att uttrycka sig mer eller mindre samhällskritiskt. Några band som är experter på detta är bland annat Pink Floyd, Rage against the machine, The International noise conspiracy och många fler.
I och med att flera artister och band väljer att betona de olika problemen som samhället har, kan de även också påverka stora samhällsfrågor som sexism, genus, rasism, klass och nationalitet. På både gott och ont.
I vissa fall kan det det gå så långt att somliga människor beslutar sig för dåliga aktioner på grund av att de blir inspirerade av våldsamma och aggressiva låttexter. Ett exempel på det är Columbinemassakern, en skolskjutning som ägde rum år 1999 i USA där flera elever omkom innan förövarna tog sina egna liv. Flera stora musiker som Rammstein, KMFDM och Manily Manson fick mycket kritik i samband med detta då gärningsmännen ska ha lyssnat mycket på banden och tagit inspiration ifrån deras låtar.