Det svenska musikundret

Det svenska musikundret

 

Sverige har under 1900-talet och 2000-talet varit ett väldigt framgångsrikt land inom musikindustrin. Förutom enskilda stora artister så kan till exempel världens största musikplattform nämnas, nämligen Spotify. Mycket av den popmusik som spelas på radion har också producerats av svenskar, där den mest kända svenske musikproducenten är Max Martin. Han har bland annat producerat musik till artister som Britney Spears, Justin Bieber Backstreet Boys och Celine Dion.

Sverige är också ett av de länder som vunnit eurovision flest gånger. Endast Irland har vunnit tävlingen fler gånger. En bidragande orsak till att Sverige är ett föregångsland inom musik sägs vara att musik är ett ämne som lärs ut redan i grundskolan. På så sätt fångas talanger upp väldigt tidigt, och de får på ett tidigt stadie lära sig att spela ett instrument eller sjunga.

Sveriges just nu största internationella artist är troligtvis popartisten Zara Larsson som ofta finns med på topplistorna både i Sverige och internationellt. I början av 2010-talet var även artister så som Swedish House Mafia och Aivicii väldigt stora i västvärlden och spelades på klubbar världen över. Under 1900-talet kan även band så som Abba och Roxette nämnas.

dante